Bemutató Marosvásárhelyen: a félszemű király országos premierje


-A A+

Marc Crehuet: A félszemű király / Regele Chior című színművét mutatták be kedd este Marosvásárhelyen a színház kistermében. A spanyolországi katalán szerző darabját Luminiţa Voinea-Răuţ fordította román nyelvre, Kincses Elemér rendezte, a díszlet- és jelmeztervező Măriuca Ignat.

A bemutató előtt sajtótájékoztatón mutatkozott be a szerző, aki jelen volt a kedd esti színházi bemutatón is. Elmondta magáról, hogy rendező és televíziós forgatókönyvíró, Spanyolországban a Pop Rapid című sitcom (helyzetkomédia) révén vált ismertté. 2007-ben debütált a Connections/Legături/Kapcsolatok című darabbal, mely az interneten szövődő szerelmi kapcsolatokról szól.

A félszemű király a 36 éves szerző második darabja. Színműveit Madridban (El Teatro Lara, La sala Mirador és El Corral de Comedias) és Barcelonában (Sala Barts és Sala Flyhard) mutatták be. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatával töltött időszak érdekes tapasztalat volt számára, hiszen a magyar rendező, aki színpadra állította a darabot angolul kommunikált a szerzővel. „Csodálkozott a magyar falvak láttán” – tette hozzá Kincses Elemér, aki a katalán szerzővel többször is eljárt horgászni Vármezőre.

Kincses vígjátékot rendezett, de a darab végén ott marad a gombóc a néző torkában – mondta. Ugyanis olyan témát jár körbe, olyan aktuális kérdéseket feszeget, amelyek bárhol Európában időszerűek. Két barátnő és két férj körül indul minden, az egyik férj ugyanis rendőr és korábban kilőtte a másik szemét. Kérdéseket fogalmaz meg, de választ nem ad rájuk a darab.

A szereposztás tagjai: Tiberius Vasiniuc, Luchian Pantea, Andrei-Alexandru Chiran, Raisa Anè és Georgiana Ghergu. A következő előadások időpontjai:  március 11., szerda 19.30 óra, március 18., szerda 19.30 óra,  március 29., vasárnap 19.30 óra. Jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában hétköznap 12.00-17.30 között és a színházi jegypénztárban 9.00-15.00 óra között.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X